Grønland

Bestil krydstogt

Den 2,1 millioner kvadratkilometer store ø Grønland, som for en stor dels vedkommende er dækket af indlandsis, er kontrasternes land. Rundt om indlandsisen, som dækker 80 % af Grønlands areal, er her frodige bjerge og smukke fjordlandskaber.

Øen er beboet af inuitter, som er vant til disse ekstreme miljøer og det barske klima. Kalaallit Nunnaat, som betyder menneskenes land, er det navn, som grønlænderne (inuitterne) har givet verdens største ø. Livet som sæljæger i de små isolerede bygder afspejler sig i inuitternes sprog, musik, folklore, tøj, mad og boliger.

Destinationer på Grønland

Nuuk (som på dansk hedder Godthåb og på Nuuk-dialekt Nook/Нooк) er Grønlands hovedstad og største by. Byen ligger på Grønlands vestkyst ved mundingen til Godthåbsfjorden ca. 240 km syd for polarcirklen.

Nuuk er øens ældste by og blev grundlagt af den norske missionær Hans Egede i 1728. Nu om dage kombineres byens gamle og nye traditioner i Kolonihavens charmerende gamle huse og mere moderne byggerier, der er opført under det grønlandske selvstyre. Under et besøg i Nuuk bør du besøge Grønlands Nationalmuseum, hvor man kan se de berømte Qilakitsoq-mumier.

Sisimiut (på dansk Holsteinsborg) er en by på Grønlands vestkyst. Byen er hjemsted for Grønlands nordligste isfri havn.

Sisimiut er Grønlands næststørste by, og den ligger ca. 75 km nord for polarcirklen. Fisketrawlerne, værftet og fiskeforædlingsfabrikken afslører, hvad man ernærer sig ved her. Vi anbefaler et besøg hos kunsthåndværkerne nær kajen. Der kan du købe lokale souvenirs og se kunsthåndværkerne fremstille traditionelle smykker.

Ilulissat (på dansk Jakobshavn) er Grønlands tredjestørste lokalsamfund og samtidig Grønlands mest populære turistdestination takket være den nærliggende isfjord.

Ilulissat ligger midt på vestkysten, 200 km nord for polarcirklen. Ilulissat betyder isbjerg på grønlandsk, og byen har fortjent sit navn. Gletsjeren Sermeq Kujalleq udgør den største ismasse på den nordlige halvkugle, og når den kælver, sendes der enorme isbjerge ud i Ilulissat-fjorden.

Isfjorden løber ud i den vestlige del af Diskobugten ved byen Ilulissat, 40 km fra den grønlandske indlandsis. I isfjordens østlige ende ligger Jakobshavn-gletsjeren, som er den hurtigst smeltende gletsjer i verden. Den flytter sig 20-35 meter om dagen og kælver årligt ca. 20 milliarder ton isbjerge, som fortsætter deres rejse gennem Ilulissat-fjorden og ud i Atlanten.

Hvis forholdene tillader det, arrangerer Explorer-teamet en guidet vandretur i fjorden. Ilulissat er på Unescos verdensarvliste.

Qaqortoq (på dansk Julianehåb) blev grundlagt i 1775 af en norsk handelsmand ved navn Anders Olsen og er hovedbyen for de sydlige Grønland. I dag har byen 3400 indbyggere. Navnet Qaqortoq betyder hvid på vestgrønlandsk. Ifølge programmet går vi i land i Hvalsey, hvor vi kan se de bedst bevarede vikingeruiner. En af dem er Austurbygd, som blev forladt i 1408 pga. den lille istid, der fandt sted på det tidspunkt.

Søg krydstogt efter destination

Galleri