Donau

Donau, der ifølge Napoleons ord er dronningen over Europas floder, flyder gennem ti lande, fra Tysklands Schwarzwald helt til Sulina i Rumænien, hvor den løber ud i Sortehavet. Af Europas store floder er Donau den eneste, der går fra vest til øst. Floden kantes af urørte nationalparker, middelalderslotte, berømte klostre og grønne vingårde. Langs floden er der både pulserende hovedstæder og drømmende småbyer.

Krydstogter på Donau

Om Donau

Main-Donau-kanalen og Øvre-Donau

Bamberg – Devín Gate

Donau forenes i nord med Rhinens biflod Main. Denne del af floden, der går fra Bamberg til Kelheim, kaldes for Main-Donau-kanalen. Kanalens mest kendte destination er Nürnberg. En stor del af seværdighederne er inden for byens mure og er lette at besøge til fods. Donaus rigtigt farbare del begynder egentlig i Regensburg i Tyskland, som er den ældste by langs floden. Mange af flodkrydstogterne på Donau starter dog 150 km længere nede ad floden, i Passau, der nogle gange også kaldes Donaus Venedig. Donaus sydligste del fortsætter gennem Tyskland helt til Devin Gate, der ligger på grænsen til Slovakiet og Østrig. Øvre Donaus mest kendte steder er Passau, Wien og Melk. Se den dekorative Stephansdom i Passau, floddalen Wachau, der er på Unesco´s verdensarvsliste, Melks benediktinerkloster samt Østrigs hovedstad Wien, med dens henrivende caféer.

Mellemste Donau

Devín Gate – Jernporten

Mellemste Donau flyder gennem Slovakiets hovedstad Bratislava i Europas hjerte og videre mod Jernporten, en dramatisk kløft, der ligger i bjergkæden Karpaterne, hvor floden er smallest, og som adskiller den nordlige del af floden fra Nedre Donau. De mest kendte steder langs denne del af Donau er – udover Bratislava – Esztergom og Budapest i Ungarn samt Serbiens hovedstad Beograd. I Esztergom er Donau grænseflod mellem Ungarn og nabolandet Slovakiet. På flodens højre bred rejser Esztergoms neoklassiske Basilika sig, som er verdens største kirke.

I Budapest deler Donau byen i de to dele Buda og Pest, og med flodskibet kommer man problemfrit lige ind i byens centrum. En af Budapests mest imponerende seværdigheder er det enorme parlamentshus, der ligger lige ned til flodens bred. Turen mod jernporten går videre, men på vejen passerer floden Serbiens hovedstad Beograd. Den såkaldt Hvide by er en af Europas ældste byer og byder på et spændende miks af kulturer og påvirkninger og syder af liv. Et af de absolutte højdepunkter er byens middelalderfæstning. Donau passerer mange smukke steder på sin vej til Sortehavet, men allermægtigst er den legendariske Jernport mellem Serbien og Rumænien, hvor floden bryder igennem Karpaterne og Balkanbjergene, inden floden løber videre mod Donaudeltaet ved Sortehavet.

Nedre Donau og Donaudelta-området

Jernporten – Sortehavet

Selv om flodkrydstogter ofte er fokuseret på Donaus to nordlige dele, kan man også fortsætte krydstogtet helt til Sortehavet. Nedre Donaus mest kendte steder er Ruse og Bukarest samt området omkring Donaudeltaet. Ruse er Bulgariens største flodhavn, og allerede i Romertiden stoppede handelsmænd op i byen på vej til Konstantinopel. Til højdepunkterne i Ruse hører Basarbovos bjergkloster og den historiske gamle by. Rumæniens hovedstad, Bukarest, ligger omkring en times kørsel i bil fra Ruse, og er helt sikkert også et besøg værd. Besøg blandet andet Rumæniens massive parlamentshus, der er verdens næststørste administrative bygning efter Pentagon i USA.