KrydstogtCenter lukker tirsdag den 23. juli kl. 14.00.

Godt at vide

Er du ved at planlægge dit første krydstogt med Holland America Line? Her finder du svar på mange af de spørgsmål, du sikkert har om krydstogterne.

Krydstogtbilletterne fremsendes, når hele rejsens pris er betalt, dog senest 3 uger inden rejsen påbegyndes.

Vi anbefaler, at du har en fuldgyldig forsikringsbeskyttelse (rejseforsikring og afbestillingsbeskyttelse). Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål.

Indcheckningen skal foretages på Holland America Lines hjemmeside senest 72 timer inden afrejsen. Når du har udfyldt formularen til indcheckning, kan du udskrive Express Docs-dokumenterne og indcheckningskortet fra rederiets hjemmeside. Husk at tage de udskrevne dokumenter med til havnen. Dokumenterne kan udskrives fra rederiets hjemmeside frem til afrejsedagen.

Indcheckningen kan også foretages i havnen, men det anbefales ikke, heller ikke selv om du skulle ankomme i god tid til havnen. Passagerer, der kommer for sent til krydstogtskibet, vil ikke kunne få tilbagebetalt nogen form for omkostninger.

Uden indcheckningskort og Express Docs-dokumenterne kan man ikke komme om bord på krydstogtskibet. Også i dette tilfælde har passageren ingen ret til tilbagebetaling af krydstogtets pris.

Undersøg altid på forhånd, hvilke pas- og visumkrav, der er til de rejsemål, der skal besøges. Du kan kontakte det aktuelle lands ambassade direkte eller kontakte KrydstogtCenter. Alle passagerer skal have et gyldigt pas, afhængigt af, hvilket krydstogt de skal på. Passet skal være gyldigt mindst seks måneder, efter rejsen afsluttes.

Ved indrejse til USA kræves der altid indrejsetilladelse gennem ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Passageren har selv ansvar for at udfylde ansøgningen på en elektronisk online formular på: https://esta.cbp.dhs.gov. ESTA er afgiftsbelagt og betales med kreditkort. En ESTA-ansøgning kan laves så tidligt, man vil, men senest 72 timer før afrejse. Oftest får du svar (bekræftelse eller afslag) på nogle minutter.

Hvis du mangler ESTA-tilladelse, kan du nægtes at gå om bord på flyveren eller indrejse til USA. Kontakt ved uklarheder eller spørgsmål den amerikanske ambassade/konsulatet. Der kræves et gyldigt, maskinelt læsbart pas, hvilket et almindeligt dansk pas altid er. Det er kun provisoriske pas, der ikke er maskinelt læsbare. Oplysningerne i din bookning skal stemme overens med oplysningerne i dit pas. Det gælder navn, mellemnavn, køn og fødselsdag. Dit navn skrives på billetten præcis, som det står i den maskinelt læsbare del af passet.

Du finder tidspunkterne for indcheckning på din krydstogtbillet. Du bør ankomme til krydstogtskibet i god tid (senest to timer inden afgang). Ved forsinket ankomst anses dit krydstogt for at være afbestilt, og du har ikke længere ret til tilbagebetaling af krydstogtets pris.

Det er ikke tilladt at tage strygejern, stearinlys, våben, proptrækker, kaffemaskine, elkedel, transformator, letantændelige genstande, sprængstoffer så som fyrværkeri, ishockeystave, illegale stoffer, alkohol*, skateboard eller surfbræt med om bord på skibet.

*Fra afrejsehavnen må man tage 1 flaske vin eller champagne med sig pr. kahyt. Hvis der tages flere flasker med om bord på skibet, tages en propafgift på 18 USD pr. person. Alkohol, der er købt i afrejsehavnen, kan opbevares gratis i skibets lagerrum under krydstogtet. Flasken kan bagefter tages med ved landgangen.

Om bord på krydstogtskibet anvendes amerikanske dollar (USD) som valuta. På krydstogter i Europa og jorden rundt kan du veksle penge om bord. På alle Holland America Lines skibe anvendes et pengeløst betalingssystem, der gør betalinger om bord lettere. Du får en betalingskonto om bord, og til denne skal rederiet bruge dine bank- eller kreditkortoplysninger (Visa®, Mastercard®, American Express® eller Discover®). Betalingskortet sammenkobles automatisk med betalingskontoen og kahytkortet, hvorfra indkøb foretaget om bord på skibet trækkes fra. Ved rejsens afslutning får du en liste til din kahyt over alle dine indkøb om bord, og derefter fratrækkes beløbet fra dit kort. Den sidste nat på krydstogtet og morgenens indkøb fremgår ikke af slutfakturaen. Vi skal også gøre opmærksom på, at valutakursen om bord på skibet kan være anderledes end den valutakurs, som din bank anvender.

Hvis du ikke vil tilslutte dit kredit- eller bankkort til kahytkortet, kan du indsætte penge i forbindelse med indcheckningen. Det beløb, du indsætter, skal mindst svare til 60 dollar pr. dag.

Bemærk, at der laves en reservation på det betalingskort, der er tilsluttet til kahytkortet. Dette gøres for at kontrollere, at kortet er gyldigt. Når slutafregningen for dine køb om bord er betalt, vil reservationen blive ophævet. Derudover skal kortudstederen også ophæve reservationerne i sit system. Det kan tage 7 arbejdsdage, og rederiet kan ikke påvirke behandlingstiden. Når kortudstederen har ophævet det reserverede beløb, har du igen adgang til den berørte sum.

Krydstogtpriserne inkluderer ikke drikkepenge. Dette anbefalede drikkepenge (servicegebyr) er 17 USD pr. person/nat. Der tillægges 18 procent serviceafgift på alle køb af drikkevarer samt ved alle køb af skønheds- og sundhedstjenester.

Alle kahytter har stikkontakter til både 110 og 220 V, og danske el-apparater passer i kontakterne uden adapter. Alle kahytter har en hårtørrer. Nogle af krydstogtskibene har et vaskeri med selvbetjening mod ekstra betaling, hvor du også kan tørre og stryge dit tøj. Der tilbydes også en vaskeservice mod merpris, hvor prisen afhænger af servicen. Du kan få flere oplysninger om priserne af kahytspersonalet. Vi anbefaler, at du pakker el-apparater i den indcheckede bagage og ikke i håndbagagen.

På Holland America Lines krydstogtskibe arrangeres der et program for børn mellem 3-17 år. På de fleste af skibene findes der et separat, bemandet legeområde til børn, hvor du kan lade barnet lege i nogle timer. Til ældre børn arrangeres et separat program i klubben The Loft and The Oasis.

Club HAL – Kids er til børn i alderen 3–7, som kan selv kan gå på toilettet. Den bemandede børneklubs program omfatter blandt andet historiefortælling, puslespil, fest, skattejagt og pizza-party. Kyndigt personale tager sig af børnene. Børn under 3 år kan ikke deltage i klubbens aktiviteter.

Club HAL – Tweens er til børn i alderen 8–12. Klubbens program omfatter blandt andet karaoke, spilleturneringer på Xbox og Wii, sport og hygge med kammerater.

The Loft and The Oasis er en klub, der henvender sig til teenagere på 13-17 år, hvor der synges karaoke, spilles spil tilbydes danse- og sportsundervisning, og der danses disco. På krydstogter, hvor der er mange børn med, arrangeres Holland America Line Talent Show. På skibene i Vista-klassen er der intet særligt program for teenagere.

Personer under 21 år kan ikke tage på krydstogt uden deres værge eller en ansvarlig person, der kan fremvise en fuldmagt. På krydstogtet skal fem personer under 21 år ledsages af mindst en værge eller en ansvarlig person med fuldmagt, der er mindst 21 år gammel.

Børn under 18 år kan ikke rejse uden deres forældre. Barnet skal altid rejse med begge forældrene. Hvis barnet rejser med kun den ene forælder, skal der medbringes en fuldmagt, der er underskrevet af den ikke-medrejsende forælder, og som er bekræftet af en notar, og fuldmagten skal medbringes på krydstogtet. Hvis barnets forælder alene har forældremyndigheden, eller hvis den anden forælder er omkommet, skal en erklæring bekræftet af en notar medbringes på krydstogtet.

På Holland America Lines kan du vælge mellem to forskellige muligheder, enten fleksible tider til indtagelse af måltiderne eller forhåndsbestemte.

Fleksible tider betyder, at du selv kan bestemme, hvor og hvornår du spiser. Du kan spise et enklere måltid i skibets buffetrestaurant, nyde en 5-retters menu i hovedrestauranten eller prøve skibets specialrestauranter. Der bookes ikke bord til dig i skibets hovedrestaurant; du kan derimod komme og spise, når det passer dig. Hvis du på forhånd vælger en bestemt til måltidet, bookes det samme bord og bordselskabet til dig i skibets hovedrestaurant hver aften, mens du er på krydstogt. Så vælger du enten spisetidspunktet kl. 17.45 eller kl. 20.00. Ønsker til bord, tidspunkt og bordselskab skal meddeles, inden krydstogtet påbegyndes.

På krydstogtskibene er der også specialrestauranter, hvor du betaler en ekstra kuvertafgift for at spise. Prisen er forskellig i de forskellige restauranter.

Om dagen kan du klæde dig, som du vil, for eksempel i strandtøj og shorts. Om aftenen forventes passagerne at klæde sig mere elegant, men der er ikke nogen egentlig dresscode på skibet. Nogle aftener om ugen arrangeres en mere formel 5-retters aftenmiddag, Gala Night, i skibets hovedrestaurant. Til Gala Night-middagen og i de fine dining-restauranter anbefales det mænd at iføre sig skjorte og pænere bukser, mens kvinder anbefales at tage et aftensæt, en kjole eller en buksedragt på.

Alkohol kan købes restauranter og barer om bord. Aldersgrænsen er 21 år. På krydstogter til Kina, Taiwan, Singapore, Hongkong samt Europa, Australien og New Zealand må personer mellem 18-20 år drikke øl eller vin om bord på skibet. På krydstogter i Japan er aldersgrænsen for alkohol 20 år.

Fra afrejsehavnen må man tage 1 flaske vin eller champagne med sig pr. kahyt. Andre drikkevarer ikke tilladt. Hvis der tages flere flasker med om bord på skibet, tages en propafgift på 18 dollar pr. person. Alkohol, der er købt i afrejsehavnen, kan afleveres til opbevaring på skibet under krydstogtet. Drikkevarerne returneres ved krydstogtets afslutning.

Det er tilladt at ryge på afgrænsede områder. Det er muligt at ryge på dæk, i kasinoet (kun hvis du spiller) og i Seaview-baren. I kahytterne, i fællesområderne indendørs og i teatrene er det ikke tilladt at ryge. Rygning af cigarer er kun tilladt udendørs. Rygning i kahytterne kan medføre bøder på 250 dollar.

Kontakt din læge og rådfør dig om eventuelle vaccinationer. Du er selv ansvarlig for, at dit vaccinationsprogram er opdateret. Hvis du er kronisk syg, skal du have en erklæring fra lægen om din helbredstilstand. Hvis du er gravid, kan du deltage i krydstogtet frem til din 23. graviditetsuge. Hvis din 24. graviditetsuge indtræffer i løbet af krydstogtet, kan du desværre ikke deltage i krydstogtet. Den gravide skal forevise en lægeerklæring om sin helbredstilstand. Af erklæringen skal graviditetsugen fremgå, og det skal fremgå, at den gravide er sundhedsmæssigt i stand til at gennemføre rejsen.

Af sikkerhedsårsager skal du i medicinsk og fysisk henseende være i stand til at rejse og sikre dig, at rejsen ikke udgør en fare for dig eller andre. Hvis du har behov, som kan kræve lægehjælp i løbet af rejsen, eller som på anden måde kan påvirke dit krydstogt, skal du ved bookning tydeligt og skriftligt gøre opmærksom på dette. På skibet er der tilpassede faciliteter for gæster med særlige behov. Holland America Line gør sig umage for, at alle skal kunne nyde en krydstogtferie, og for at de skal kunne hjælpe dig på bedst mulig måde, er det vigtigt, at du fortæller om dine specielle behov direkte, når du booker dit krydstogt. Hvis du har en funktionsnedsættelse eller medicinske lidelser, som gør at du ikke kan klare dig selv, er du nødt til at rejse sammen med en, der kan hjælpe dig.

Visse skibe har kahytter, der er særligt tilpasset til gæster med funktionsnedsættelser. De aktuelle dæksoversigter finder du under de respektive skibsinformationer. Hvis du har en funktionsnedsættelse eller medicinske lidelser, som gør, at du ikke kan klare dig selv, er du nødt til at rejse sammen med en, der kan hjælpe dig. Holland America Lines personale har på grund af risikoen for skader ikke tilladelse til at løfte eller bære funktionshæmmede personer. Visse områder på skibet kan opleves som værende trange. Ved landgang i havne, hvor der kræves mindre både til transporten til land, er det ikke muligt at komme om bord med en kørestol. Vi forbeholder os retten til at nægte en person at rejse, hvis personen efter vores opfattelse ikke er i fysisk eller psykisk stand til at rejse eller kan have behov for mere pleje, end en assisterende hjælper rimeligvis kan tilbyde.

På krydstogtskibe er der en lægekonsultation, hvor mindre skader og sygdomme kan behandles. Personer, der har brug for sygehuspleje, må selv finde et sygehus i en af havnene. Lægehjælpen, der tilbydes på krydstogtskibet, er belagt med omkostninger, så vi anbefaler virkelig, at hver passager har en fuldgyldig rejseforsikring. Gem alle kvitteringer, så du kan forelægge dem for dit forsikringsselskab. Vær opmærksom på, at sygepleje reguleres og håndteres i henhold til amerikansk lovgivning, og at prisfastsættelsen for lægebesøg, undersøgelse og medicin ofte er højere, end du er vant til derhjemme. Mod søsyge tilbyder sundhedsklinikken om bord gratis søsygetabletter.

Hvis du vil have mest muligt ud af dine besøg ved rejsemålene, gør du klogt i at booke udflugter. Alle udflugter er planlagt af eksperter ved rejsemålene. Priserne er forskellige ved de forskellige udflugts-rejsemål. Du kan booke udflugter via rederiets hjemmeside senest 4 dage inden afrejse. Du kan også tilmelde dig udflugter om bord på krydstogtskibet, hvis der stadig er ledige pladser. En anden mulighed er, at du går i land og udforsker rejsemålet på egen hånd.

Vær opmærksom på, at udflugternes starttidspunkter kan blive ændret. Ved behov kan grupper også blive slået sammen, hvis der er for få tilmeldte. Udflugten kan også blive aflyst, hvis deltagerantallet er for lille.

Man kan sagtens gifte sig om bord på krydstogtskibet eller i en af rejsens havnebyer. Læs mere om arrangementet her: www.royalwed.com.

Hvis du selv har booket din flyrejse, skal du sørge for at have nok tid mellem landgangen og flyets afgang. KrydstogtCenter og Holland America Line tager intet ansvar for fly, passageren selv har booket. Disse billetter kan normalt ikke ændres.

Skibets ledelse har ret til at afgøre, om nogen skal nægtes at gå om bord og deltage i krydstogtet. Dette kan ske, hvis der foreligger fare for din egen og/eller andre gæsters sikkerhed. Årsager kan være sygdom med høj smitterisiko, uanstændig opførsel, at et gyldigt rejsedokument eller identifikationspapirer mangler. Ud over dette har skibet regler for, hvordan man forventes at opføre sig over for andre gæster om bord (se “Guest Conduct Policy” øverst på denne side), samt regler for at overholde både sikkerheds- og sundhedsmæssige forskrifter. Hvis nogen bryder disse regler, kan skibets ledelse bede de rejsende og dennes rejseselskab om at forlade skibet i næste havn. Omkostninger i forbindelse med en bortvisning fra skibet har gæsten selv ansvar for.