Langs den norske kyst – godt at vide

Norge har indført skærpede grænsekontroller. De skærpede grænsekontroller indebærer, at alle, der rejser til og fra Norge, må regne med, at det kommer til at tage lidt længere tid at passere grænsen. Generelt skal alle rejsende være forberedt på at blive stoppet for personkontrol på alle rejser til og fra Norge fremover. Nordiske medborgere skal kunne legitimere sig på en tilforladelig måde (pas, internationalt ID, kørekort). Børn, der rejser i selskab med forældre, der kan legitimere sig, behøver ikke at have deres egen ID-dokumentation. Børn, der rejser selv, skal have deres egen ID-dokumentation. Det norske Politidirektorat oplyser, at det bedste rejsedokument er pas. OBS! Undersøg hos det respektive flyselskab, hvilke dokumenter der kræves til rejsen, hvis du skal flyve. Forskellige flyselskaber kan have forskellige krav til ID-dokumentation. Visse flyselskaber kræver pas til ombordstigning.

På tidspunktet for publiceringen kræver rejser til Norge ingen obligatoriske vaccinationer, og der findes heller ingen andre helbredsrelaterede krav. Hvis den personlige sundhedstilstand kræver det, anbefaler vi, at du diskuterer rejsen med din læge.

I Bergen afgår Hurtigrutens skibe fra Hurtigruteterminalen, Nøstegaten 30, NO-5010 Bergen. Taxichauffører forstår, hvis du beder om at blive kørt til Hurtigruteterminalen. Terminalen er bemandet og åben for bagageindcheckning fra kl. 13.00. Passagerer kan checke ind fra kl. 15.00, og ombordstigning sker fra kl. 16.00. Kahytterne er tilgængelige fra kl. 18.00 .

Der er ingen restaurant i terminalen, men man kan med fordel se sig om i Bergen, frem til det er tid til at gå om bord. Om aftenen på afrejsedagen fra Bergen serveres en buffetmiddag om bord, almindeligvis mellem kl. 18.00 og 21.00 med fri placering ved bordene kun denne aften. Enkelttur- og returpassagerer finder deres bordplacering til resten af rejsen i kuverten, de får ved indcheckningen. Ved landgangen i Bergen vil din bagage blive udleveret på terminalens bagagebånd. På den sidste dag for rundrejsen kommer vi til at bede dig om at forlade din kahyt nogle timer før ankomst. Oplysninger om bagagehåndtering og landgang i andre havne findes om bord.

Udcheckningstid er kl. 12.00, bortset fra i følgende større havne:

 

Sted
Indcheckning tidligst:           
Udcheckning senest:  
Bergen kl. 15.00 kl. 10.00
Trondheim ved ank kl. 08.00
Kirkenes ved ank kl. 08.30

Bagagehåndtering indgår ikke i prisen. Bortset fra i Bergen skal du selv bære din bagage om bord og i land. Bagagen kan opbevares i terminalen i Bergen mod et gebyr på NOK 40 (forbehold tages for ændringer). Et tip er, at det er bedre at tage to mindre tasker med i stedet for én stor, for lettere at kunne placere bagagen i kahytten.

Vores kystrejsende skib lægger til i 34 havne fra Bergen til Kirkenes. Se havne for yderligere oplysninger.

Alle Hurtigrutens passagerer skal deltage i den obligatoriske sikkerhedsgennemgang i Bergen, inden skibet forlader havnen. Efter indcheckning og før ombordstigning bedes du gå en etage op i terminalbygningen. Der laver Hurtigrutens personale med jævne mellemrum en sikkerhedsgennemgang. Gennemgangen varer mellem ti og 15 minutter, med den første kl. 15.45 (ombordstigning sker fra kl. 16.00 fra samme etage.). Den sidste gennemgang gives kl. 19:30. Gæster, der ankommer derefter, skal deltage i en sikkerhedsgennemgang kl. 20.00 om bord, inden skibet forlader Bergen.

I mange havne er der hektisk aktivitet på kajen, med biler der kører på eller fra skibet, og/eller gods der læsses eller losses. Se dig for og vær opmærksom på den trafik, når du går af eller på. Vær ekstra forsigtig i vintermånederne, hvor det kan være glat, især på dæk, og når du går i land eller går ud af en bus i forbindelse med udflugter. Pigsko og andet vintertøj kan købes i skibets butikker.

Valutaen om bord på skibet er norske kroner (NOK). De almindeligste valutaer kan veksles om bord. Visa, American Express, MasterCard og Diners Card accepteres som betalingsmiddel om bord. På MS Lofoten og MS Nordstjernen kan der i øjeblikket kun anvendes Visa og MasterCard som betalingsmiddel. Du kan skaffe dig et krydstogtkort, der anvendes til diverse udgifter, og som betales ved rejsens afslutning. Dette kan blive ændret. Vi anbefaler, at du tager et lille beløb med i norske kroner. De almindelige kreditkort plejer at blive accepteret i Norge, bortset fra måske i nogle mindre butikker. Når du betaler med kreditkort eller veksler penge, skal du legitimere dig.

Norsk og engelsk er de officielle sprog om bord. Receptionens personale og en del af besætningen taler ofte også tysk. Ekspeditionslederen taler norsk, engelsk og tysk.

Alle skibe har en fast sejlplan. Når du går i land, skal du være påpasselig med at komme tilbage til tiden. Afrejsetidspunkterne kan læses ved landgangen. Desværre er skibet nødt til at overholde sejlplanen og kan ikke vente på forsinkede passagerer. Hvis du misser skibet, må du selv tage til den næste havn på egen hånd og for egen udgift.

Påklædningen om bord er uformel. Visse passagerer vælger at klæde sig om inden middagen, men dette er ikke nødvendigt. Det norske vejr kan skifte i løbet af en rejse, eller ligefrem i løbet af en dag. Vi anbefaler, at man klæder sig på i flere lag, så man nemt kan tilpasse sin beklædning til skiftende temperaturer, vind og nedbør. Tag vindtæt regntøj med i et åndbart materiale. I vintermånederne er det godt at have en varm hue, vanter/handsker, halstørklæde og termotøj på, sammen med termoundertøj. Da det kan være glat på land, er det vigtigt med ordentlige sko til udflugterne. En stok eller vandrestav kan også være god at have. Solbriller med beskyttelse mod Uv-stråling anbefales også om vinteren til at beskytte mod sollys, der reflekteres mod sneen. Flere af skibene har boblebad, så en badedragt er også god at have med.

På rejserne Bergen-Bergen og Bergen-Kirkenes-Trondheim, samt hvis du har booket en suite, kan du uden ekstra udgift vælge, hvilken kahyt du helst vil have, forudsat at den du ønsker er ledig.

For alle andre rejser, der er med fem overnatninger eller længere, kan du mod et gebyr vælge kahyt, forudsat at den du ønsker er ledig. Se aktuel prisliste for priser.

For alle andre rejser, samt hvis du ikke ønsker at betale gebyret, får du tildelt et kahytsnummer, når du går om bord.

Vær opmærksom på, at i de dækskahytter, der har vindue ud mod områder tilladt for passagerer, kan udsigten nogle gange skjules af forbipasserende gæster.

Morgenmad serveres almindeligvis kl. 07.30 – 10.00 (fri placering), frokost kl. 12.00-14.30 (fri placering) og middag kl. 18.30-21.00 (bordplacering). I højsæsonen kan det være nødvendigt at opdele frokost- og middagstidspunkterne i to omgange. Tidspunkterne herfor vil blive meddelt om bord. Rejsen begynder med en buffetmiddag ved afrejsen fra Bergen og slutter med brunch ved ankomsten tilbage til Bergen. Morgenmaden består af et omfangsrigt udvalg af kødpålæg, ost, æg, morgenmadsprodukter og frugt, med nybagt brød, kager og ofte også ”sveler” (en slags pandekager) og nybagte vafler. I helpensionspakken indgår en blanding af buffeter og faste menuer til frokost og middag, men for gæster, der vil nyde godt af en mere eksklusiv middagsoplevelse, er der Á la Carte-alternativet mod en lille ekstra betaling. Alle skibe har fuldstændige rettigheder. Udskænkningstiden er mellem kl. 06.00 og 03.00. Priserne om bord svarer til priserne på det norske fastland.

À la Carte-menuen er en middag om bord lavet af de absolut bedste råvarer fra lokale leverandører. For dem, der er på en klassisk kystrejse, er helpension inkluderet i prisen, og for en lille merpris kan du opgradere til vores À la Carte-alternativ. Hvis du ikke har helpension, er du velkommen til at købe À la Carte.

På de fleste skibe serveres á la carte i separate dele af restauranterne. Der kan også bestilles særlige vin- og drikkevarepakker. À la Carte-menuen kan kun bookes om bord. MS Lofoten har sit eget middagskoncept med en menu fra 60´erne, og MS Vesterålen tilbyder ikke á la carte.

Specialdiæter, såsom vegetarisk mad, tilbydes, hvis man i god tid inden rejsen har oplyst om dette. For de, der er på en streng specialdiæt, såsom vegansk, kan udbuddet være yderst begrænset. Hurtigruten kan ikke garantere, at alle ønsker kan opfyldes.

Varme og kolde drikke samt snacks kan købet i cafeteriet, som normalt har åbent døgnet rundt. Om vinteren kan åbningstiderne variere, og disse meddeles i givet fald om bord.

Der er ingen mulighed for at lave kaffe og te i kahytterne, bortset fra i suiterne. Efter middagen er der mulighed for at få te og kaffe i baren uden ekstra betaling. Te og kaffe kan også købes om bord døgnet rundt.

Alle skibe har en butik. Der sælges lokale produkter, souvenirs, strikvarer, bøger, postkort, frimærker og et begrænset udbud af hygiejneartikler. På MS Lofoten er det cafeteriet, der tilbyder denne service.

Nogle af skibene har jacuzzier og et træningsrum.

Alle skibe bortset fra MS Lofoten har en internetcafe om bord. Der er også Wi-Fi på de fleste opholdssteder, hvor man kan gå på nettet med sin bærbare, mobiltelefon etc. Husk, at båndbredden er smal, og modtagelsen er ujævn.

Der er ingen læger eller apotek om bord, men officererne er uddannet i førstehjælp og kan give akut lægehjælp. Afstanden mellem havnene er kort, og skibet sejler nær land, hvis der skulle blive behov for akut pleje på et sygehus.

De fleste skibe kan tage imod biler, så man kan godt kombinere en kystrejse med en bilferie.

De fleste skibe har vaskerum udstyret med vaskemaskiner, tørretumblere og strygejern. Poletter kan købes i receptionen.

Der er særlige steder på yderdæk, hvor der må ryges. Men rygning er ikke tilladt, mens båden ligger ved kaj, og der påfyldes brændstof. Personalet meddeler, når man ikke må ryge udendørs. Rygning indendørs og i kahytterne er ikke tilladt og medfører et strafgebyr.

Der er telefonautomater på alle skibe, og telefonkort kan købes i receptionen. Mobiltelefoner kan anvendes om bord på skibet, men dækningen kan variere.

På Hurtigrutens skibe er det ikke almindeligt at give drikkepenge, men hvis du vil belønne besætningsmedlemmer for udmærket service, er der bokse til drikkepenge og kuverter i restauranten.

I alle kahytter på MS Finnmarken samt i nogle af suiterne på MS Trollfjord og MS Midnatsol er der et sikkerhedsskab. Ellers er der ingen sikkerhedsskabe i kahytterne. Værdigenstande kan opbevares i receptionens pengeskab. Hurtigruten har ikke ansvar for mistede værdigenstande.

Der anvendes 220 V/50 Hz vekselstrøm om bord, samme slags kontakter som i Danmark.

Suitegæster tilbydes ekstra service, inklusive en velkomstgave. I suiten er der vandkoger og kaffe/te gratis på hele rejsen. Mod betaling kan du få serveret morgenmad i kahytten og anvende minibaren.

Som en del af din rejseoplevelse er du velkommen til at deltage i interessante aktiviteter, demonstrationer og foredrag om bord. De er koblet til årstiden og/eller området, vi sejler igennem, og foregår både indendørs og ude på dæk. Vi annoncerer de forskellige aktiviteter i vores dagsprogrammer.

Meningen er, at man om bord på skibet skal koble af og snarere tage et afbræk fra den konventionelle underholdning, som ofte er en integreret del af krydstogtoplevelsen med andre rederier. Målet er at komme nærmere det unikke miljø samt at dele erfaringer med andre rejsende. På visse strækninger af rejsen kan der være musik i skibets barer, men der er ikke noget organiseret program.

Vi anbefaler, at man booker udflugter før afrejsen, da de kan være fuldt booket op, hvis man venter, til man kommer om bord. Udflugter, som bookes om bord, betales i norske kroner, hvilket indebærer, at udgiften kan variere afhængigt af vekselkursen. Man kan booke udflugter frem til 4 uger inden afrejse. Hvis du betaler med kreditkort, kan du booke udflugter frem til 2 uger inden afrejse. Udflugter og deres indhold afhænger af maksimalt/minimalt antal deltagere, sejlplanen og vejret. Vores skibe har en ekspeditionsleder, der sælger og fortæller om udflugter, udgiver et dagligt program og nyhedsbrev, og udråber meddelelser om interessante steder, landgang osv. Nogle gange gives denne service af receptionen. Alle ekspeditionsledere taler norsk, engelsk og tysk.

Midnatssolen er et naturligt fænomen, der indebærer at hele solskiven er oven for horisonten døgnet rundt. Dette sker kun nord for polarcirklen. Nedenfor kan du se dato og sted for midnatssolen:

 

Sted og periode
Nordkap 13 maj – 31 juli
Hammerfest     16 maj -28 juli
Vardø 16 maj – 28 juli
Tromsø 20 maj – 25 juli
Harstad 24 maj – 20 juli
Svolvær 28 maj – 17 juli
Bodø 03 juni -11 juli

Polarnat er et naturligt fænomen, der indebærer, at natten varer mere end et døgn; det vil sige, at solen er neden for horisonten døgnet rundt. Dette sker kun nord for polarcirklen. Nedenfor kan du se dato og steder for polarnatten:

 

Sted og periode   
Nordkap 18 nov – 23 jan
Hammerfest     20 nov – 21 jan
Vardø 21 nov – 20 jan
Tromsø  25 nov – 16 jan
Harstad 30 nov – 11 jan
Svolvær 04 dec – 07 jan
Bodø 15 dec – 28 dec

Alle Hurtigrutens skibe er også fragtskibe, og de stopper i havne på alle tider af døgnet. Der vil forekomme lyde og vibrationer i visse kahytter ved dokning og lastning. Dette er forskelligt afhængigt af, hvor din kahyt ligger, og hvilken type skib det er. Skibene er udrustet med lydabsorberende mekanismer afhængigt af skibets alder og model. Trods dette kan bulder og vibrationer ikke helt undgås. Alle Hurtigrutens skibe er også fragtskibe, og de stopper i havne på alle tider af døgnet. Der vil forekomme lyde og vibrationer i visse kahytter ved dokning og lastning. Dette er forskelligt afhængigt af, hvor din kahyt ligger, og hvilken type skib det er. Skibene er udrustet med lydabsorberende mekanismer afhængigt af skibets alder og model. Trods dette kan bulder og vibrationer ikke helt undgås.

Med undtagelse af MS Lofoten er alle skibe udrustet med stabilisatorer. Langs den norske kyst sejler skibene kun på åbent hav nogle timer i løbet af hele rejsen. Skibene sejler først og fremmest kystnært mellem kystnære øer, der normalt har roligere vand.

Når du flyver fra en lufthavn uden for Norge og har en mellemlanding i Norge, skal du ved første mellemlanding selv sørge for din eventuelt indcheckede bagage og aflevere tasken ved bagage-drop disken og gå gennem sikkerhedskontrollen til dit næste fly. Den indcheckede rejsetaske kommer ikke automatisk med på næste fly. Ved en eventuel mellemlanding i Norge på hjemvejen kommer rejsetasken automatisk til din slutdestination.

Alle skibe med undtagelse af MS Lofoten har mindst en kørestolstilpasset kahyt. Passagerer med kørestol skal have deres egen sammenklappelige stol i standardstørrelse med. Passagerer, der kan komme rundt på skibet i kørestol uden hjælp, behøver ikke have en ledsager med til assistance. De, der har brug for assistance, skal eventuelt have en ledsager med. Tal venligst om dette med rejsesælgeren. Havnene på det norske fastland har ramper til ombordstigning og landgang. Udflugterne er ikke tilpasset til personer, der har svært ved at gå. Tal venligst med rejsesælgeren eller ekspeditionslederen om bord for rådgivning angående hvilke udflugter, der er egnede.

Det er meget vigtigt, at vi bliver informeret om særlige behov, når rejsen bookes.

Vejret langs den norske kyst er uforudsigeligt og kan påvirke både rejserute, sejlplan og udflugter. Udflugterne kan også afhænge af minimums-/maksimumsantal deltagere. I perioden omkring jul kan der ske forandringer til fordel for julebord og julefest om bord for lokalsamfundene. Hurtigruten forbeholder sig retten til at ændre indholdet af udflugter uden forudgående varsel.