8.1.2023

100 tips og gode råd til dit krydstogt

Bestil krydstogt

Skal du huske en hårtørrer, kan man bestille morgenkaffe på balkonen, og hvad er den bedste drink til solnedgangen over havet?

KrydstogtCenter giver dig her vores ultimative liste med 100 tips og gode råd, der forhåbentlig kan være med til at gøre dit kommende krydstogt endnu bedre – uanset om det er første gang, du skal afsted, eller du er en erfaren “cruiser”.

God fornøjelse – og velkommen ombord!

1. Check-in hjemmefra.

Check ind på skibet online, inden du tager hjemmefra. Her skal du opgive alle relevante informationer som for eksempel pasnummer, kontaktinfo og et billede af dig selv. I terminalen bliver oplysningerne verificeret, og du får udleveret dit nøglekort – klar til at gå ombord!

2. Overvej en drikkepakke.

Med en drikkepakke kan du bestille sodavand, øl, vin og drinks i skibets barer og restauranter – så meget du har lyst til. Det giver frihed og fleksibilitet og kan ofte betale sig! Forhør dig om mulighederne, inden du bestiller. På mange skibe kan pakken også bestilles på krydstogtets første dag.

3. Pak fornuftigt.

 

 

Tænk dig godt om, inden du begynder at pakke. Er det varmt eller koldt, hvor skibet skal hen, eller begge dele? Har du brug for strandtøj eller vandresko? Tjek eventuelt rederiets hjemmeside og se, hvad de anbefaler. Og tag nu ikke for meget med, du kan altid få vasket ombord!

4. Pak en håndbagage til den første dag.

Du afleverer kufferterne på kajen, inden du går ombord, og bagagen leveres direkte til din kahyt senere på dagen. Men der kan gå noget tid, så husk de mest nødvendige ting i din håndbagage (for eksempel en lille rullekuffert): Pas, mobiltelefon, oplader, en ekstra trøje, et par shorts og badetøj, skiftesko, solcreme, medicin og tandbørste!
5. Husk dagsrygsæk og/eller -taske. Tag en praktisk taske med, som kan rumme småting som telefon, solbriller og solcreme, en trøje og en bog, til når du skal i land eller bevæger dig rundt på skibet. Et net eller stofpose til strandhåndklæder, hvis du skal på stranden i land, er også praktisk!

6. Lad badehåndklædet blive hjemme.

På skibet får du udleveret alle de strandhåndklæder, du har brug for – til pool-området eller til at tage med i land, hvis du skal på stranden. Så lad dit yndlingshåndklæde blive hjemme!

7. Husk håndklædeklemmer!

Du vil elske dig selv for at have husket dem. Det kan godt blæse på soldækket, når skibet er på havet, og dine strandhåndklæder vil gøre alt, hvad de kan, for at blæse rundt på din solseng. Et par håndklædeklemmer får styr på dem!

8. Tag afsted i god tid!

Skal du med fly for at nå frem til skibets afgangshavn, anbefaler vi, at du tager afsted mindst én dag før og tager en hotelovernatning på destinationen. Så slipper du for bekymringer over, om eventuelle forsinkelser af både fly, dig selv og din bagage forhindrer dig i at nå frem til skibet i tide.

9. Start med en rundtur på skibet.

Det skal være dit hjem de næste 5, 7, 10 eller måske 14 dage, så du kan lige så godt lære skibet at kende som det første. Lav din egen rundtur og bliv fortrolig med alt, hvad skibet tilbyder af aktiviteter og faciliteter. Start for eksempel på øverste dæk og bevæg dig nedad: Hvor er de bedste pools, hvor kunne det være godt at ligge i en solstol, og er pool-baren her på dæk 15 den bedste, når vejret er godt? Kig ind i alle restauranter, caféer og barer længere nede i skibet, find receptionen (Guest Services), kasinoet og butiksarkaden – så er du godt på vej!

 

10. Husk opladere!

Mobiltelefon, iPad, computer, barbermaskine, tandbørste… Der er nok af apparater i bagagen, som kræver strøm. I kahytten findes der 220 V til skandinaviske stik (foruden 110 V), så du behøver ikke adapter eller omformer. Har du mange ting, der kræver strøm, kan du med fordel tage en stikdåse med hjemmefra.

11. Lad dette blive hjemme

Her er listen over det, du ikke skal eller må medbringe ombord; hårtørrer (det findes i kahytten), strygejern (kan lånes), knive, våben, ulovlige stoffer, alkohol (nogle rederier tillader én flaske vin pr. passager medbragt ombord) og mad (delvist konsumeret mad og hjemmelavet mad må ikke medbringes. Tørt og pakket mad som en rulle kiks, nødder eller slik er dog tilladt).

12. Gå til ”Sailaway Party”!

Det er en fast tradition på de fleste skibe, at der er fest på pool-dækket, når skibet lægger fra kaj. Det vil du ikke gå glip af! Ofte er der live-musik og dans, god stemning og glade mennesker overalt – den perfekte måde at starte krydstogtet på.

13. Pak ud!

En af de store fordele ved et krydstogt er, at du har dit hotelværelse med dig fra havn til havn. Så glem alt om at skulle pakke ned og pakke ud og bo halvvejs i kufferten som på andre rundrejser, men pak derimod det hele ud den første dag og indret dig i din kahyt, så du føler dig hjemme!

14. Bed om flere bøjler!

Indretningen af kahytterne er superoptimeret, og der er små skuffer og skabe og rum overalt med god plads. Mangler du bøjler, så bed din kahyts-steward levere ekstra.

15. Find restauranterne

Orientér dig om hvor du kan spise. I restauranter med ”complimentary dining” er maden inkluderet i krydstogtets pris. Der er altid mindst én hovedrestaurant (Main Dining Room) og en buffetrestaurant, men på de større skibe er der mange flere restauranter, hvor maden er inkluderet.

16. Besøg en specialrestaurant

De fleste skibe har derudover en eller flere specialrestauranter, hvor du kan spise mod et mindre tillæg. Maden er ekstra god her, og de få ekstra penge er som regel givet godt ud. Restauranterne er specialiseret i for eksempel italiensk eller fransk madkunst, sushi og amerikanske steaks.

17. Husk det pæne tøj!

Det er dejligt at se lidt godt ud, er det ikke? Hos MSC Cruises er mindst én aften udnævnt til ”formal night”, hvor der lægges op til, at det lidt finere tøj bliver luftet. De fleste andre rederier gør det samme for eksempel under navnet ”captain’s dinner”. Det er ikke et krav, men mange kan godt li’ at gøre lidt ekstra ud af det på disse aftener, og en blazer til mændene og kjole til kvinderne kan fint gøre det! Norwegian Cruise Lines’ koncept ”Freestyle Crusing” lægger op til afslappet tøj, også om aftenen.

18. Læs dagens program!

Hver aften får du leveret næste dags program til din kahyt med aktiviteter, underholdning og anden praktisk information. Læs det og vær sikker på, at du ikke går glip af dagens højdepunkter!

19. Markér dine favoritter!

Medbring en overstregningstusch, så du i programmet kan markere de aktiviteter, du gerne vil deltage i. Tag eventuelt også et foto af programmet, så har du det altid med dig.

20. Giv ekstra drikkepenge – helt frivilligt

Hos de fleste rederier forudbetaler du drikkepenge til besætningen som en del af krydstogtets samlede pris, mens andre rederier skriver det på din konto ombord som et fast dagligt beløb. Det sikrer, at alle besætningsmedlemmer får del i drikkepengene. Mange gæster vælger desuden at give lidt ekstra til kahyts-stewarden, bartenderen eller tjeneren i restauranten, hvis de har modtaget ekstra god service. Det er ikke et krav og ikke forventet, men besætningen bliver ofte meget glade for det. Overvej derfor om du vil have nogle dollar- eller eurosedler med i lommen og anerkend dem, der giver dig en god service.

21. Husk ”please”-ordet

Det lille ord kan gøre en stor forskel, og alligevel er vi skandinaver ofte dårlige til at huske det, ikke af ond vilje, men fordi det ikke er en naturlig del af vores eget sprog. Prøv alligevel at huske det, når du bestiller mad i restauranten eller drinks i baren, eller beder om et ekstra håndklæde hos din kahyts-steward. Please. 😉

22. Se solen gå ned!

En solnedgang over havet er noget helt særligt, så hold øje med den, solen, og nyd de smukke scenerier på himlen, når dag bliver til aften. Bedste drink til en solnedgang? Vi anbefaler en Cosmopolitan – den er klassisk og smager godt hver gang!

23. Gå i teatret!

De fleste større krydstogtskibe har store teatre, der hver aften byder på fantastisk underholdning med for eksempel dygtige sangere, dansere eller akrobater. På de helt store skibe hos for eksempel Royal Caribbean og Norwegian Cruise Line er der musical-produktioner med virkeligt talentfulde sangere og dansere, der snildt kan hamle op med både Broadway og West End! Så snyd ikke dig selv for en eller flere ture i teatret, der er som regel noget nyt på plakaten hver aften.

24. Dans!

Hvornår har du sidst danset på en helt almindelig tirsdag aften? Nej vel! På et krydstogt kan du gøre det hver dag. Langt de fleste skibe har live-musik op til flere steder hver aften, der er natklubber og ofte også fester holdt på åben dæk, hvor du kan danse natten væk under stjernerne. Gør det! Husk på, dans frigiver dopamin i kroppen, der reducerer stress og øger følelsen af lykke!

25. Prøv en mocktail, en drink uden alkohol

Der er masser at vælge imellem, og de smager fantastisk!

26. Klæd dig ud!

Hos mange rederier, blandt andet MSC Cruises, Norwegian Cruise Line og Celebrity Cruises, er det en fast tradition at holde et ”White Party”, hvor mange passagerer tager hvidt tøj på og måske ovenikøbet et kostume i hvidt. Der kan også være andre tema-fester ombord som for eksempel 70’er disco og 80’er-fest. Udklædning er ikke et krav, og alle er velkomne!

27. Vask hænder!

God hygiejne er højeste prioritet på et krydstogtskib, hvor mange tusind mennesker bor og lever tæt sammen. Der er opstillet automater med håndsprit overalt på skibet, så husk at bruge dem flittigt. Og husk at vaske hænder ofte – for din og dine medpassagerers skyld!

28. Spis morgenmad og frokost i restauranten!

Indrømmet, der kan være ret hektisk og til tider stressende i buffetrestauranten især om morgenen. Men husk at du også kan spise morgenmad – og frokost – á la carte i hovedrestauranten, uden at det koster ekstra. Her er mere roligt!

29. Nyd din kaffe hele dagen

Der er automater med kaffe og te i buffetrestauranten og ofte også på pool-dækket, som er inkluderet i prisen, og som du kan nyde døgnet rundt. Det er også muligt at få specialkaffe i både restauranter og barer, nogle gange mod et ekstra tillæg, hvis det ikke er inkluderet i din drikkepakke.

 

30. Gå i land!

En af de mange fordele ved et krydstogt er muligheden for at opleve mange forskellige destinationer på samme tur, så husk at gå i land hver dag, du har muligheden! Her får du nye indtryk og masser af oplevelser med hjem, uanset om du tager på udflugt eller blot slentrer en tur rundt i den by, I besøger.

31. Sæt dig ind i, hvad du vil i land

Forbered dig på turen, inden du tager afsted, og læs lidt om de steder, krydstogtet besøger. Er der særlige historiske monumenter, du vil se? En stor katedral? Eller er det shopping, der er destinationens højdepunkt?

32. Tjek udflugtsprogrammet

Rederierne tilbyder udflugter i land, og udvalget er stort. Udflugterne kan umiddelbart synes dyre, men ofte får du rigtig mange oplevelser med hjem fra steder, du normalt ikke vil besøge, så tjek udflugtsprogrammet – enten hjemmefra eller når du er ombord – og bestil i god tid. De populære ture har det med at blive udsolgt.

33. Lav din egen tur i land

Mange vælger også at tage på tur på egen hånd, når skibet er i land. Gå en tur i byen, hvor skibet har lagt til, tag lokalbussen til den nærmeste strand, eller hyr en taxachauffør for en dag og få dine helt egne oplevelser med hjem. Mulighederne er mange!
34. Vær en god ambassadør. Husk at du er gæst i de lande, du besøger, og ambassadør for ikke bare skibet, men også dit eget land. Vær nysgerrig, men venlig, og vis respekt for den lokale kultur og levevis.

35. Få et kort på havnen – og kig også på det når du kommer hjem

Det giver gode minder!

36. Hop i jacuzzien!

Snyd ikke dig selv for en tur i en af de mange ”hot tubs” på soldækket eller i pool-området. Der findes ikke noget mere afstressende end at ligge i et varmt boblebad – med den skønneste havudsigt!

 

37. Stå tidligt op mindst én dag og se solopgangen!

Du kan se tider for solopgang og -nedgang i dagens program.

38. Drik morgenkaffe på balkonen!

Start dagen i ro og mag med en kop kaffe på din balkon (hvis din kahyt har sådan en). Få kaffen (og måske en croissant) bragt af Room Service.

39. Bestil ”Room Service”

Det er ren luksus og skønt at blive forkælet! På langt de fleste skibe kan du bestille Room Service døgnet rundt og få bragt din yndlingsmad eller -drikke til kahytten. De fleste rederier tager et gebyr for denne service. Vi anbefaler også at have et par dollar eller euro klar i drikkepenge til tjeneren, der kommer med din bestilling.

40. Tag trapperne!

Skal du kun få etager op eller lidt flere ned, så tag trappen. Med mange tusind passagerer ombord kommer elevatorerne ofte på overarbejde og stopper på alle dæk på deres vej op og ned, og så er det ofte langt hurtigere at tage trappen. Som bonus får du også motion!

41. Gå på kunstauktion

På de store skibe arrangeres ofte kunstauktioner, når skibet er på havet en hel dag. Der er ingen købetvang, men garanti for en sjov oplevelse – og så er der ofte gratis champagne!

42. Smag på verden

Mexicanske specialiteter, italiensk hjemmelavet mozzarella eller amerikanske steaks? På et krydstogt bliver du ikke alene sejlet rundt mellem nye spændende destinationer, du får også muligheden for at tage på en kulinarisk rejse verden rundt, mens du er ombord. Udnyt det. Udforsk det. Og vær modig! Maden er god på et krydstogt, og du får muligheden for at prøve nye ting – hver dag. Læs vores blog om emnet her.

43. Spis indisk!

Prøv det indiske mad, hvis det bliver serveret i restauranten, og det vil være noget af det bedste indiske mad, du har fået længe. Sådan siger rygtet i hvert fald, og vi er tilbøjelig til at være enig!

44. Fortæl om dine madønsker

Vegetar eller vegansk? Gluten-fri eller uden skaldyr? Husk at fortælle tjenerne i restauranten om dine madønsker og eventuelle fødevareallergier.

45. Bestil ekstra retter – det er ok!

Kan du ikke bestemme dig, men har lyst til to forretter? Vil du gerne spise desserten først? Eller have den ene hovedret på menuen som forret i stedet? Alt kan lade sig gøre – for det meste – så hold dig ikke tilbage og spørg tjenerne! Du er på ferie, og de vil gøre alt for, at det bliver den bedste af slagsen!

46. Snup desserten et andet sted

Som sagt, du har ferie og bestemmer selv: Har du lyst til at spise desserten i en anden restaurant end den, du spiste hovedretten? Gør det! På skibe med flere restauranter, hvor maden er inkluderet i prisen, er det ikke noget problem. Og ellers er buffetrestauranten (næsten) altid åben for en aften-snack eller ekstra dessert!

47. Er der udsolgt i specialrestauranten, så gå derned alligevel!

Der er stadig chance for at få et bord i specialrestauranten, selvom de meldte alt udsolgt, da du forsøgte at bestille. Mange mennesker glemmer deres reservationer eller møder aldrig op af andre årsager, så du kan sagtens være heldig at få bord alligevel.

48. Besøg biblioteket

Her er fred og ro og masser af bøger, du kan læse i.

49. Spil et spil!

Cluedo, Monopoly, eller hvad med en klassisk omgang Ludo? På de fleste skibe kan du låne forskellige brætspil på dækket og i barerne, og du kan nemt finde andre at spille med!

50. Smil til kameraet – 1

Sig aldrig nej til at få taget et billede, når skibets fotografer kommer forbi. Det er gratis, og der er ikke købetvang. Alle billeder, der bliver taget af dig, bliver udstillet i skibets fotogalleri, enten på print eller elektronisk i opstillede fotomaskiner.

51. Vær positiv!

Måske skal du stå i kø ved baren eller vente lidt ekstra tid på hovedretten. Måske griner nabobordet lidt for højt, eller også var sangeren i aftes ikke lige din smag. Vær positiv og bær over med det, du er på ferie, og der er så mange muligheder! Tag ja-hatten på og lær udtrykket ”it’s all good”, som de siger på engelsk.

52. Udvid drinkskortet!

Bestil mindst én drink, du aldrig har prøvet før.

53. Vær åben – snak med folk omkring dig.

Et krydstogtskib er som et lille mikrokosmos af nationaliteter og forskellige mennesker. Her er alle muligheder for at møde nye og spændende mennesker fra alle egne af kloden. Smil, sig hej og hør deres historier. Måske får du nye venner for livet?

54. Tag visitkort med – gerne med billede på

Det er en nem måde at udveksle telefonnumre og mailadresser, hvis – og når – du møder nye mennesker, du har lyst til at holde kontakten med.

55. Prøv de forskellige barer.

Hæng ikke ud i den samme bar hver aften, men prøv dig frem. Måske er drinkskortet det samme, men stemningen skifter fra bar til bar, og ikke to aftener er ens!

56. Smil til kameraet – 2

Herhjemme er vi efterhånden vant til at se overvågningskameraer mange steder; i offentlige bygninger, indkøbscentre og på gaden. På et krydstogtskib er de overalt. Sikkerhed er højeste prioritet på et skib, og kameraerne indgår som en naturlig del i arbejdet med at sikre en god og sikker atmosfære ombord for både besætning og passagerer. Og bare rolig, der er ikke kameraer i kahytterne og på de offentlige toiletter!

57. Tag en middagslur!

Du er jo på ferie, og er der noget skønnere end at falde i søvn på en dækstol? Eller snup en time på øjet inden middagen – du bliver friskere om aftenen, og det føles næsten som om, du får en ekstra dag forærende.

58. Snak med besætningen

De er her for at gøre din ferie til en af de bedste nogensinde. I restauranten, bag barerne, på scenen eller med en støvsuger i hånden. Besætningen på et krydstogtskib repræsenterer nogle gange flere end 50 forskellige nationaliteter, og de har alle spændende historier at fortælle. Tal med dem, lær deres navne, og hør deres historier.

59. Vælg en ”hero”

Hos mange rederier har du mulighed for at anerkende det besætningsmedlem, som har gjort ekstra stort indtryk på dig. Ofte kan du gøre det i spørgeskemaet, du får tilsendt efter turen, eller du kan gøre det, mens du er ombord. Norwegian Cruise Line har for eksempel et ”Cruise Hero” program, hvor du på små kort, som du kan hente i receptionen, kan anerkende for eksempel en tjener eller bartender for god service, et smil eller blot en særlig positiv attitude.

60. Respektér rygeområdet!

På alle skibe er der særlige områder for rygerne. Respektér disse. Rygning er ikke tilladt indendørs (på nær i kasinoet på nogle skibe), og de færreste rederier tillader i dag rygning på balkonerne.

61. Læg dit ur i safety-boksen.

Du har ferie og kan slappe af!

62. Men hold øje med tiden alligevel!

Ofte sejler skibet mellem forskellige tidszoner, og det er en god idé at holde øje med tiden. Du bliver informeret aftenen før, hvis der skal skrues på klokken.

63. Husk en varm trøje!

Selvom skibet sejler i tropiske farvande som Caribien eller under Middelhavets sommersol, kan aftenerne og nætterne på dækket godt være kølige.

64. Få vasket tøj!

Der er vaskeriservice ombord, så gå ikke i panik, hvis du løber tør for t-shirts eller har spildt rødvin på din yndlingsskjorte.

65. Forkæl dig selv i spaområdet

De fleste skibe er udstyret med luksuriøse spaområder, der foruden spa, sauna og måske særlige kurbade også tilbyder skønhedsbehandlinger, massage og alle tænkeligewellness-behandlinger mod ekstra betaling.

66. Hold øje med spatilbud!

Ofte er der gode tilbud i spaområdet på massage eller andre behandlinger, når skibet er i havn.

67. Hold dig i form!

De fleste skibe har veludstyrede træningscentre med mulighed for både konditions- og vægttræning. Adgang hertil er inkluderet i krydstogtets pris, og der er som regel åbent fra morgen til sen aften. Ofte kan du også finde en løbe- eller joggingbane udendørs på dækket.

68. Træn med andre

Der masser af muligheder for at træne og holde sig i form med andre på hold for eksempel yoga, spinning og dans. Nogle er gratis at deltage af, andre koster et mindre tillæg. Læs vores blog om emnet her.

 

69. Gå på ”flytilstand”!

Sæt din mobiltelefon på flytilstand, så snart skiber forlader en havn. Der er masser af skrækhistorier om folk, der glemmer alt om telefonen og kommer hjem til dyre regninger for unødvendig satellit-roaming midt ude på havet. Den bedste måde at undgå dette er flytilstand, så telefonen ikke roamer eller bruger data (og hey, du er jo også på ferie, ikke?).

70. Bliv i kahytten, hvis du bliver syg

Hvis din ferie – mod forventning – bliver forstyrret af ondt i halsen eller dårlig mave, så vis hensyn og minimer kontakten med andre mennesker. Sundhed og hygiejne er højeste prioritet på et krydstogtskib, og derfor har alle skibe også læger og sygeplejersker ombord, som du kan kontakte, hvis det bliver nødvendigt.

71. Rejs alene

Et krydstogt er en ideel rejseform for dig, der rejser alene. Det er nemt at møde nye mennesker ombord, og der er rigtig mange, der rejser solo. Mange rederier arrangerer daglige aktiviteter for ”solo travellers” som for eksempel cocktail-parties og fællesspisning i restauranten. Nogle af Norwegian Cruise Lines’ skibe har særlige kahytter designet for én person, som alle er placeret i et særligt område med fællesfaciliteter, hvor man kan møde andre.

72. Mød ligesindede

Der er masser af muligheder på et krydstogt for at møde ligesindede og andre med samme interesser, for eksempel bridgeklubber, strikkefællesskaber og møder for tørlagte alkoholikere. Tjek dagens program eller spørg i receptionen.

73. Gå til foredrag!

På udvalgte krydstogter arrangerer nogle rederier foredrag ombord om de destinationer, skibet besøger. Det er gratis at deltage, og du kan få god viden om det næste stop.

74. Vær sammen

Krydstogt er tid til at være sammen – med vennerne, kæresten, ægtefællen eller familien. Brug tid sammen, nyd hinanden og slap af.

75. Lad børnene få deres egne oplevelser

Børn har brug for spændende underholdning dagen lang, når de er på ferie (og måske har du som forælder brug for en pause!). På de større skibe findes særlige områder for børn med leg og aktivitet under ledelse af uddannet personale. Royal Caribbean har vundet priser for deres børneprogrammer, og hos de fleste rederier er der børneklubber med masser af aktiviteter.

76. Og lad de unge være unge

For de større børn og teenagere er der også masser af muligheder. For eksempel har både Royal Caribbean, MSC Cruises og Norwegian Cruise Line særlige teen-klubber (som naturligvis er “forældre-fri zoner”) med lounges, spil, musik og dansegulv – og mulighed for at møde jævnaldrende fra alle egne af kloden.

77. Pas på solen!

Du bliver ofte overrasket over, hvor stærk solen kan være i Caribien eller i Middelhavet. Hold dig i skyggen og brug masser af solcreme med høj faktorbeskyttelse!

78. Brug safety-boksen

Læg pas, penge og andre værdigenstande i kahyttens safety-boks, når du ikke skal bruge dem.

79. Lad visa-kortet blive i kahytten

Livet ombord på et krydstogtskib er pengeløst, du betaler med dit nøglekort, og alle køb samles på en regning, der trækkes direkte fra dit visa- eller kreditkort eller betales den sidste dag i Guest Services.

80. Brug ”Do not disturb”-skiltet i din kahyt!

Din kahytssteward ønsker ikke se dig uden tøj på. Og du vil også gerne kunne tage middagsluren i fred.

81. Dekorer din dør!

Har du svært ved at finde hjem? Hæng et par post-it sedler på din kahytsdør, så er den nemmere at finde. Sedlerne kan også bruges til beskeder til og fra andre. Mange pynter også deres kahytsdør med en plakat eller et postkort (alt kan typisk hænges op med magneter).

82. Leg!

De større krydstogtskibe tilbyder i dag massevis af aktiviteter og oplevelser for hele familien, tjek for eksempel Royal Caribbean’s kæmpeskibe! Tag en tur i vandrutsjebanen, kør go-cart, spil minigolf eller kast dig ud i en surf-simulator. Eller hvad med et godt klassisk slag bordtennis? Der er masser af muligheder for at slippe det indre legebarn løs!

 

83. Pas på dit tøj og ting på balkonen

Der kan være godt med vind på din balkon, når skibet er på havet, så hold øje, hvis du hænger tøj til tørre over stoleryggen!

84. Undgå søsyge

Der findes i dag mange forskellige midler mod søsyge i form af blandt andet piller, akupressurarmbånd og plastre. Har du tendens til søsyge, kan du overveje at tage noget med hjemmefra (ellers spørg i receptionen). Når det er sagt, er der meget lidt sandsynlighed for, at du får brug for det. De fleste krydstogtskibe er i dag så store, at der skal rigtig meget til for at få dem til at gynge, og oftest kan du slet ikke mærke, at du er på et skib. Samtidig sikrer ny teknologi, at skibenes stabilisatorer yderst effektivt modvirker bølgegang og holder skibet stabilt selv i hårdt vejr.

85. Vær forberedt på ændringer i sejlplanen

Skibets kaptajn holder øje med vejret døgnet rundt og kan ofte ændre kurs, hvis der er blæst eller kraftig regn forude. Alligevel kan det ikke undgås, at man beslutter at aflyse en havn og ændre ruten, hvis der er dårligt vejr på destinationen, eller hvis andre forhold er i spil. Det sker sjældent, men der er aldrig 100% garanti for, at du vil komme til de steder, sejlplanen beskriver.

86. Shop amok!

De fleste skibe har en række forskellige butikker med blandt andet tøj, smykker, og ure, og du kan være heldig at finde rigtigt gode tilbud. Butikkerne er åbne, når skibet ikke ligger i havn.

87. Far vild!

Det er let at miste orienteringen for et kort øjeblik, når du bevæger dig rundt på et stort skib, og det kan faktisk også være lidt hyggeligt. Ligger teatret nu i dén retning eller modsat? Og er kahytten oppe eller nede? Men fortvivl ikke, der er skiltning overalt i form af oversigtstavler ved trapper og elevatorer. Er du på et Norwegian Cruise Line-skib, så hold øje med fiskene i gulvtæpperne, de svømmer altid fremad! 😉

88. Prøv et spil shuffleboard!

Prøv det klassiske dækspil, der er kendt helt tilbage fra de gamle oceandampere, der krydsede Atlanten for hundrede år siden, men som i dag stadig findes på de fleste krydstogtskibe.

89. Spil bingo!

Det er en tradition på de fleste skibe, at der arrangeres bingo. Det er populære arrangementer, og det kan samle alle på tværs af kulturer og sprog. Du betaler for at deltage (afhængig af hvor mange plader, du ønsker), men ofte er præmierne ret store, for eksempel ekstra lommepenge at bruge ombord eller sågar klækkelige rabatter til et kommende krydstogt.

90. Sving regnbueflaget

Hos Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line og flere andre rederier arrangeres der daglige cocktail-parties for LGBTQ+ personer. Typisk foregår de i en af skibets barer før middag.

91. Fortæl om dine mærkedage

Rund fødselsdag, sølvbryllup eller måske ovenikøbet jeres bryllupsrejse? Husk at fortælle det til rederiet, hvis I fejrer noget særligt. Der er ikke garanti for noget, men det er set før, at der bliver leveret champagne og friske jordbær til kahytten eller givet en sang i restauranten, når der er noget særligt at fejre. Og hvorfor gå glip af den lille begivenhed?

92. Sig ja!

Måske er det nu, I omsider skal sige ja til hinanden og blive gift? Eller måske gentage løftet til hinanden og blive gift for anden gang? 😊 Et krydstogt er en oplagt anledning til bryllup, fest og bryllupsrejse i ét. Det kræver planlægning, men mange rederier tilbyder at stå for ceremonien. Siden ægteskaber mellem to personer af samme køn blev tilladt på Malta i 2017, tilbyder Celebrity Cruises, hvis skibe alle er indregistreret på Malta, at udføre juridisk gyldige vielser af homoseksuelle.

93. Gå bag kulisserne

Lyst til at opleve, hvordan køkkenet på et stort krydstogtskib fungerer, hvordan der ser ud i besætningens områder, eller hvordan kaptajnen styrer skibet? Flere rederier arrangerer såkaldte ”Behind the scenes”-ture, hvor du mod betaling kan komme ind i områder, der normalt er lukket land for passagerer.

94. Tag en masse billeder – også af de skæve og skøre situationer

Du kommer til at elske minderne, når du kommer hjem.

95. Husk en ”power bank” til mobilen, for du får hurtigt opbrugt batteriet med alle de billeder, du tager!

96. Spar på vandet

Alle krydstogtrederier har i de seneste mange år skruet væsentligt op for aktiviteter og teknologier, der skåner miljøet, sparer på strømmen og effektiviserer brændstofforbruget. Du kan også hjælpe til ved for eksempel at spare på vandet. Brug dine håndklæder flere dage i stedet for at sende dem til vask. Læs mere på skiltningen i din kahyt.

 

97. Husk at pakke den sidste dag!

Ferien varer (desværre) ikke evigt, og den dag kommer, hvor krydstogtet er slut. Pak dine kufferter dagen før, de skal som regel stilles frem til afhentning inden midnat, bagagemærker udleveres af din kahyts-steward eller afhentes i receptionen.

98. Tag en tur mere!

Flere og flere gæster vælger at booke to krydstogter efter hinanden. På cruise-sprog kaldes det ”back-to-back”, og det har mange fordele: Du forlænger ferien, sparer en ekstra flyrejse, og du kender allerede skibet og kan ofte blive boende i samme kahyt.

99. Forlæng din ferie!

Tag en overnatning eller to i den by, hvor krydstogtet slutter. Det vil ofte føles som en lille ekstraferie med plads til helt nye oplevelser.

100. Planlæg!

Bestil i god tid, så du får endnu mere tid til at glæde dig og planlægge, hvad du skal se og lave, når du er afsted.

Velkommen ombord – KrydstogtCenter ønsker dig den bedste ferie!

 

Forrige artikel

4.12.2022

Stort eller lille… hvilket skib skal du vælge?

Kæmpestore ”mega ships” med vandland, gokartbaner og 20 forskellige restauranter eller små skibe med færre aktiviteter til gengæld for en mere intim og personlig stemning? Det kan være svært at vælge… Vi guider dig her!

Læs mere : Stort eller lille… hvilket skib skal du vælge?

NNæste artikel

19.9.2023

Verdens største krydstogtskib bygges i Åbo

Royal Caribbeans nye flagskib, den imponerende "Icon of the Seas", er ved at tage form på Meyer Turku-værftet i Finland. KrydstogtCenters team fik for nylig en enestående mulighed for at besøge byggepladsen for verdens største krydstogtskib og opleve det spektakulære byggeri på tætteste hold – og der bliver noget at glæde sig til!

Læs mere : Verdens største krydstogtskib bygges i Åbo